Forside / Konkurrenceafdelingen / Kost og ernæring

Kost og ernæring

Koststrategier for Herning Svømmeklub

Vi bestræber os på, at den enkelte udøver oplever et kontinuerligt og vedvarende arbejde med sportsernæring i løbet af deres tid i konkurrenceafdelingen.

Undervisningsmateriale og vejledninger læner sig op ad Fødevarestyrelsens officielle kostråd og publikationen om Aldersrelateret Træning fra Team Danmark.

Vi gør brug af eksterne sundhedsprofessionelle indenfor kost og ernæring til at udføre alt undervisning og vejlede udøvere. Arbejdet bliver planlagt i samarbejde med klubchefen og trænerteamet, så sammenhængen til træningen bevares.

Vi lægger stor vægt på læring og vejledning hos den enkelte udøver. Formålet er at skabe forståelse for kostens betydning og give udøverne redskaber til selvstændigt at kunne træffe de bedste valg.

Forældre er altid inddraget og oplyst om alle tiltag, der foregår i klubben. Tilbuddene er baseret på frivillighed, ligesom der hersker stor respekt for den enkeltes autonomi og selvbestemmelse over egen sundhed.

Vi tager afstand fra brug af alle former for præstationsfremmende midler. Vi mener, at et sundt og fornuftigt kostmønster, med den korrekte balance i forhold til energiindtag - og forbrug samt timing er det bedste for vores udøvere.

Brug af kosttilskud skal altid ske i dialog med træner, den sundhedsprofessionelle og forældre. Det skal ses som en udvidelse, hvis ikke normalkosten er tilstrækkelig.

Energibehov

BMR (Basic Metabolic Rate) er betegnelsen for det basale hvilestofskifte i KJ. Det er den energi, kroppen bruger på at opretholde basale processer som åndedræt, hjerteslag, fordøjelse, immunforsvar mm, når kroppen er i hvile. Det, der har indflydelse på, hvor højt ens BMR er, er følgende:

  • Køn
  • Alder
  • Højde
  • Vægt
  • Kropsammensætning -Muskler / fedt / væske

Nedenfor ses et eksempel på, hvor stor forskel der kan være på ens BMR baseret på alder og køn:

  • Dreng 16 år / 70 Kg / 180 Cm: 7900 KJ/døgn
  • Pige 14 år / 50 kg / 165 Cm: 5700 KJ/døgn

Udover ens BMR spiller alle aktiviteter, man har i løbet af en dag ind på det samlede daglige energiforbrug. Aktiviteter der kan spille ind for målgruppen:

  • Skole, lektier, cykle, gang, idræt, mm
  • Søvn
  • Hvile
  • Huslige pligter
  • Job
  • Træning: Intensiteten, tiden, typer af træning (svømning, styrke, dryland)

Ud fra viden om træningsmængden og typerne vurderes det, at energiforbruget under et træningspas ser således ud

  • Morgentræning 2 timer: 2500-3400 KJ
  • Eftermiddagstræning 3 timer: 3500-4800 KJ

Samlet set vil det daglige energibehov for målgruppen se ca. sådan ud:

Daglig behov med 2 x træning + skole
Dreng 16 år: 14000 - 16000 KJ
Pige 14 år: 12000 - 13000 KJ

Daglig behov med 1 x træning + skole
Dreng 16 år: 12500 - 13000 KJ
Pige 14 år: 9500 – 10500 KJ

Daglig behov på fridage fra træning
Dreng 16 år: 9500 - 10500 KJ
Pige 14 år: 7300 – 8000 KJ

Det er vigtigt at understrege, at vurderingerne er retningslinjer, og at der er mange individuelle faktorer, der kan gøre, at energiforbruget enten bliver lavere eller højere.

Kulhydrater

  • Kulhydrater er, sammen med fedt og protein, en af kostens grundlæggende bestanddele.
  • Et gram kulhydrat indeholder 17 KJ
  • De har indflydelse på kroppens energistofskifte og bidrager med brændstof til både muskel - og hjernearbejde.
  • Overskud af kulhydrater bliver lageret i muskler og i leveren i form af glykogen. Kroppen tager fra depoterne under fysiskaktivitet og mellem måltider.
  • Fyldte glykogenlagre kan give energi til 1 times højintens træning.
  • Komplekse kulhydrater findes i grøntsager, i nogle frugter, i ris, gryn, korn, kartofler og pasta.
  • De mere simple kulhydrater er i sukker, både i den traditionelle form som strøsukker og som mælkesukker, frugtsukker mm.

Funktioner

Kulhydrater har mange funktioner i forhold til vores fordøjelse og energiomsætning. Nedenstående er nævnt nogle af de væsentlige for målgruppen og træning.

  • Giver kroppen energi. Hurtig og mere effektiv en fedt.
  • Opbygger lager i muskler og lever, glykogen
  • Øger mæthedsfornemmelsen, især de komplekse typer.
  • Påvirker energitætheden i måltidet
  • Kulhydratrige fødevarer har et højt indhold af væske, vitaminer, kostfibre og mineraler
  • Nedsætter transporttiden for føden gennem mave - og tarmsystemet. Dette gælder bl.a. fødevarer med højt kostfiberindhold som grove grøntsager og fuldkornsprodukter.

Gode kilder til kulhydrater

Kulhydrat findes i en stor mængde fødevarer. Her er nævnt nogle eksempler på gode kilder til kulhydraterBrød

  • Morgenmadsprodukter
  • Mejeriprodukter, surmælksprodukter, mælk og drikkeyoghurt
  • Frugt
  • Grøntsager
  • Tørret frugt
  • Pasta
  • Ris
  • Kartofler

Anbefalinger

  • Et gram kulhydrat indeholder 17 KJ.
  • De generelle anbefalinger for befolkningen er, at 45-60 % af det samlede energiindtag om dagen (E%) kommer fra kulhydrater. Dette svarer til ca. 300 g kulhydrat pr. 10 MJ
  • For jer atleter er anbefalingerne højere pga. det høje energiforbrug og den store mængde træning. Det anbefales, at dagskosten består af 50-65 E% kulhydrat på træningsdage.
  • Ved træning mere end 2 timer om dagen anbefales det, at indtaget ligger på 7-10 g/kg/dag
  • Ved valg af fødevarer, bør man have fokus på variation og typen af kulhydrater.
  • Variation af f.eks. frugt og grøntsager. Forskellige typer på forskellige tider af året. Stor variation sikrer en god dækning af vitaminer og mineraler.
  • Generelle anbefalinger lyder på 600 g frugt og grønt om dagen. 1 glas frugtjuice kan indgå som 100 g.
  • Variation af f.eks. brødtyper. Det kan være ok at vælge hvidt brød eller almindelig pasta til restitutions - og posttræningsmåltider, hvor optagelsen af energi skal ske hurtigt. Til gengæld anbefales fuldkornsprodukter, som rugbrød/fuldkornsbrød eller fuldkornspasta til hovedmåltiderne. Derved tilgodeses behovet for kostfibre og fuldkornsprodukter samtidig med, at man får den nødvendige energi, som kræves til træning.
  • Særligt centralnervesystemet og de røde blodlegemer er afhængige af kulhydrater som energikilde. Hjernen kan kun anvende glukose som energikilde.
  • Ud over mængden og typen af kulhydrat er timingen for indtaget også vigtig. For nærmere uddybelse se afsnit om Energiforbrug og Energiindtag.

Eksempler på fødevarer til før - og eftertræning

Det er især indtaget af kulhydrater og protein, der er vigtigt i forhold til måltiderne lige før og efter træning. Her er nogle eksempler på gode valg samt indholdet af kulhydrat og protein. Sammenholdt med anbefalinger for timing kan måltiderne sammensættets.

  • Drikkeyoghurt - 500 ml45 g kulhydrat + 15 g protein
  • Bolle /peanutbutter og marmelade: 30 g kulhydrat + 10 g protein
  • Banan og kakao:35 g kulhydrat + 10 g protein
  • Rugbrød med honning: 22 g kulhydrat + 3 g protein
  • Håndfuld tørret frugt+nødder og kakao:40 g kulhydrat + 11 g protein
  • Drikkeskyr – 350 ml15 g kulhydrat + 19 g protein
  • Muslibar – 25 g16 g kulhydrat + 2 g protein
  • 250 ml minimælk12 g kulhydrat + 8 g protein
  • Æble:9 g kulhydrat + 0 g protein

Y-tallerken og E-tallerken

De 2 tallerkenmodeller illustrerer, hvordan man kan fordele sit hovedmåltid, så anbefalingerne overholdes for kulhydrater, fedt og protein.

Y-modellen er den model, der anbefales til alle, hvorimod E-modellen illustrerer, hvordan en atlet med fordel kan spise. Her fylder kulhydraterne væsentligt mere i måltider, hvilket stemmer overens med det ønskede. På en dag med 2 træningspas ville Y-modellen være en god retningslinje at gå efter.

Protein

  • Et gram protein indeholder 17 KJ.
  • Protein er kroppens byggesten.
  • Indgår i opbygningen af muskler, organer, knogler mm.
  • Protein er, sammen med kulhydrater og fedt, en af kostens grundlæggende bestanddele.
  • Bidrager med brændstof til musklerne, specielt ved lavt energiindtag.
  • Består af aminosyre. Der findes 20 forskellige, 11 af dem er essentielle. Resten kan kroppen selv danne.
  • Der er vegetabilske og animalske proteiner.

Funktioner

  • Protein har mange funktioner i kroppen. Følgende kan nævnes:
  • Opbygning af enzymer
  • Indgår i hormoner
  • Indgår i transporten af bl.a. fedtsyre og hæmoglobin rundt i blodbanen
  • Indgår i muskler, hår, negle, bindevæv
  • Indgår i antistoffer og signalstoffer som en del af kroppens immunforsvar.

Fødevarer

Gode kilder til både vegetabilsk og animalsk protein:

  • Kød
  • Æg
  • Mejeriprodukter
  • Bælgfrugter
  • Grønsager
  • Linser
  • Havregryn
  • Fisk
  • Nødder

Anbefalinger

Anbefalingerne for det daglige proteinindtag ændrer sig efter ens alder. Dette er af hensyn til individets vækst og udvikling i de forskellige perioder i livet.

  • 6-11 måneder: 7-15 E% (1,1 g/kg/dag)
  • 12-23 måneder: 10-15 E% (1,0 g/kg/dag)
  • 2-17 år: 10-20 E% (0,9 g/kg/dag)
  • 17 år > : 10-20 E% (0,9 g/kg/dag)
  • Ældre (65 år + ): 1,2 g/kg/dag(15-20 E%)

For jer atleter anbefales et noget højere indtag på 1,2-2 g/kg/dag. Dette kan forklares ud fra følgende:

  • Øget nedbrydning af muskelvæv og protein-turnover under hård fysisk aktivitet (udholdenhedstræning og styrketræning)
  • Øget proteinsyntese (2-72 timer efter træning) og dermed opbygning af muskelmasse som resultat af træning.
  • Øget ny-dannelse af glukose ud fra muskelprotein. Dette sker især, hvis atleten er i energiunderskud, eller hvis træningen foregår, hvor atletens glykogendepoter er udtømte.

Desuden anbefales et indtag på ca. 0,25 g/kg protein lige efter træning sammen med 1-1,5 g kulhydrat/kg.
Det fremmer ikke muskelopbygningen at spise mere protein end den anbefalede mængde. En gængs misforståelse er "jo mere protein jo bedre", men sandheden er, at overskydende protein kommer ud med urinen i form af affaldstoffer. Det, der gør en forskel, er blandt andet timingen af proteinindtaget.

Mængder af fødevare, der indeholder 10 gram protein:

  • 3 dl mælk/mager mælkeprodukt
  • 35 g ost 30 + (1½ skive)
  • 85 g hytteost 20+
  • 85 g kvark 5+
  • 40 g tun
  • 60 rejer
  • 80 g æg (ca. 1½ æg)
  • 50 g mager kød (okse-, svine- eller fjerkræ kød)
  • 80 g havregryn
  • 170 g rugbrød (3 mellemstore skiver)
  • 50 g tørrede bønner (100 g kogte)
  • 100 g groft hvedebrød med fedtrige frø (1½ - 2 boller)

Fedtstoffer

  • Fedtstoffer er, sammen med kulhydrater og protein, en af kostens grundlæggende bestanddele.
  • Et gram fedtstof indeholder 37 KJ
  • De bidrager med brændstof til musklerne.
  • Vi lager fedtstoffer i form af fedtdepoter rundt omkring på kroppen.
  • I modsætning til kulhydrat er der ikke nogen begrænsning for depotstørrelserne.
  • Vi skelner mellem mættet og umættet fedt og mellem animalske og vegetabilske fedtstoffer.

Funktioner

Fedtstoffer har mange essentielle funktioner i kroppen. Der kan bl.a. nævnes:

  • Energikilde
    • Indgår i cellemembraner
    • Lagres i fedtvævscellerne
    • Varmeisolerende og beskyttende
    • Essentiel for vækst og modning
    • Har betydning for optagelse af fedtopløselige vitaminer
    • Er smagsgivende og har betydningen for konsistensen af det samlede måltid.

Anbefalinger

  • Total fedt: 25-40 % af den daglige energi indtagelse (E%)
  • For jer atleter er anbefalingerne lidt lavere, nemlig 25-35 E%, grundet det høje kulhydratindhold i kosten.
    • Mættede fedtsyrer: < 10E%
    • Enkelt-umættede fedtsyrer: 10-20 E%
    • Flere-umættede fedtsyrer: 5-10 E% (heraf min 1 E% fra n-3og n-6 fedtsyrer)

Fødevarer

Gode kilder til mættede fedtsyrer:

  • Fede kødtyper
  • Æg
  • Fede mejeriprodukter
  • Kager
  • Friteret mad

Gode kilder til enkelte og flere-umættede fedtsyrer:

  • Olier
  • Nødder
  • Kerner
  • Avokado
  • Fede fisk
  • Pesto

Der opfordres til, at atleterne har fokus på indtaget af de umættede fedtsyrer og begrænser indtag af fødevarer, som indeholder store mængder mættet fedtsyre.

Træning og udfordringer

I modsætning til timingen af indtaget af proteiner og kulhydrater er der ikke nogen anbefalinger for fedt.
Det store fokus, der er på netop kulhydrat og protein i forbindelse med træning, gør, at man kan komme til at overse vigtigheden af fedtindtaget i kosten. Selv om det kan være en udfordring, er det dog vigtigt at holde fokus på anbefalingerne pga. de mange essentielle funktioner fedtstoffer har i kroppen. Specielt for målgruppen her som er midt i puberteten og dermed deres vækstspurt.

En sund, varieret og balanceret kost er fundamentet for at sikre sig det optimale indtag af alle mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler

Vitaminer har mange funktioner i kroppen. For målgruppen fremhæves følgende

  • D: Vigtig for calciumoptag, opbygning af knogler. Har betydning for muskelfunktion og muskelstyrke
  • A og B: Indgår i energiomsætningen
  • B: Er med til at regulere proteinsyntesen
  • C: Indgår i kollagen som er en bestanddel i vores muskler, sener og knogler. Indgår i enzymatiske reaktioner
  • A, C og E: Antioxidanter beskytter os mod oxidativ stress (overtræning)

Ligeledes fremhæves følgende mineraler og sporstoffer:

  • Calcium: Opbygning af knogler og opretholdelse af muskel - og nervefunktioner.
  • Jern: Indgår i de røde blodlegemer, som er vigtige for ilttilførelsen til musklerne
  • Magnesium: Bruges af enzymerne i energiomsætningen
  • Elektrolytter: Na, Cl, K, Mg. Vigtig for bl.a. væskebalancen.

Følgende er gode retningslinjer for at opnå en varieret og balanceret kost. Rådene er taget fra Team Danmarks hjemmeside og er gode at følge.

Vores partner­skaber

Herning
Svømmeklub

Brændgårdvej 20
7400 Herning
© Herning Svømmeklub
CVR 28565011